Rubriky
Nezařazené

Jack Nicholson


Jack se narodil 22.04.1937 v Neptune, New Jersey, USA ve znamení Býka.Jeho skutečná herecká kariéra započala snímkem „The Cry Baby Killer“ (1958).Za roli právníka v úspěšném dobrodružném filmu Bezstarostná jízda „Easy Rider“ (1969) získal svou první nominaci na Oscara za vedlejší roli. Díky tomuto ocenění se z Jacka stala velmi uznávaná Hollywoodská osobnost.

Filmografie
2003 Lepší pozdě nežli později /Something’s Gotta Give/ – Harry Sanborn
2003 Cher: The Farewell Tour (TV) – Daryl Van Horne
2003 Kurs sebeovládání /Anger Management/ – Buddy Rydell
2002 O Schmidtovi /About Schmidt/ – Warren Schmidt
2001 The Kennedy Center Honors (2001) (TV) – sám sebe
2001 America: A Tribute to Heroes (TV) – sám sebe
2001 Stanley Kubrick: Život v obrazech /Stanley Kubrick: A Life in Pictures/ – sám sebe
2001 Přísaha /The Pledge/ – Jerry Black
2000 Hollywood Rocks the Movies: The Early Years (1955-1970) (TV) – sám sebe
2000 Gimme Some Truth (TV) – sám sebe
1999 The American Film Institute Salute to Dustin Hoffman (TV) – sám sebe
1998 Junket Whore – sám sebe
1997 Lepší už to nebude /As Good As It Gets/ – Melvin Udall
1997 Krev a víno /Blood and Wine/ – Alex Gates
1996 Mars útočí /Mars Attacks!/ – president James Dale/Art Land
1996 Večernice /The Evening Star/ – Garrett Breedlove
1996 The American Film Institute Salute to Clint Eastwood (TV) – sám sebe
1995 The American Film Institute Salute to Steven Spielberg (TV) – sám sebe
1995 Křižovatka smrti /The Crossing Guard/ – Freddy Gale
1995 The 67th Annual Academy Awards (TV) – sám sebe
1994 The American Film Institute Salute to Jack Nicholson (TV) – sám sebe
1994 Vlk /Wolf/ – Will Randall
1993 The Who’s Tommy, the Amazing Journey – specialista
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV) – sám sebe
1992 Hoffa – James R. ‚Jimmy‘ Hoffa
1992 Pár správných chlapů /A Few Good Men/ – plukovník Nathan R. Jessep
1992 Když má muž problémy /Man Trouble/ – Harry Bliss
1990 Dva Jakeové /The Two Jakes/ (režisér) – Jake Gittes/vypravěč
1989 Batman /Batman/ – vtipálek/Jack Napier
1988 Ironweed – Francis Phelan
1987 Vysíláme zprávy /Broadcast News/ – Bill Rorich
1987 Čarodějky z Eastwicku /The Witches of Eastwick/ – Daryl Van Horne
1986 The Elephant’s Child (video) – vypravěč
1986 Heartburn – Mark Louis Forman
1985 Live Aid (TV) – sám sebe
1985 Čest rodiny Prizziů /Prizzi’s Honor/ – Charley Partanna
1984 Terror in the Aisles – Jack Torrance
1983 The American Film Institute Salute to John Huston (TV) – sám sebe
1983 Cena za něžnost /Terms of Endearment/ – Garrett Breedlove
1982 The Border – Charlie Smith
1981 Notre Dame de la Croisette
1981 Reds – Eugene O’Neill
1981 Pošťák zvoní vždy dvakrát /The Postman Always Rings Twice/ – Frank Chambers
1980 Making ‚The Shining‘ (TV) – sám sebe
1980 Osvícení /The Shining/ – John ‚Jack‘ Daniel Torrance
1978 Goin‘ South (režisér) – Henry Moon
1976 The Last Tycoon – Brimmer
1976 Zastavení na Missouri /The Missouri Breaks/ – Tom Logan
1976 The 48th Annual Academy Awards (TV) – výherce ceny „Nejlepší herec“
1975 Přelet nad kukaččím hnízdem /One Flew Over the Cuckoo’s Nest/ – Randle Patrick McMurphy
1975 The Fortune – Oscar Sullivan
1975 Tommy /Tommy/ – A. Quackson
1975 Povolání: reportér /Professione: reporter/ – David Locke
1974 Čínská čtvrť /Chinatown/ – J. J. (Jake) Gittes
1973 The Last Detail – Buddusky
1972 The King of Marvin Gardens – David Staebler
1972 The Waltons (TV seriál)
1971 A Safe Place – Mitch
1971 Carnal Knowledge – Jonathan Fuerst
1971 Drive, He Said (režisér,producent, scénář)
1970 Výtržníci /The Rebel Rousers/ – Bunny
1970 Five Easy Pieces – Robert Eroica Dupea
1970 On a Clear Day You Can See Forever – Tad Pringle
1969 Bezstarostná jízda /Easy Rider/ – George Hanson
1968 Head (producent, scénář) – sám sebe
1968 Psych-Out – Stoney
1967 Hells Angels on Wheels – básník
1967 The Shooting (producent) – Billy Spear
1967 The St. Valentine’s Day Massacre – Gino, zabiják
1967 The Trip (scénář)
1967 The Guns of Will Sonnett (TV seriál) – Tom Murdoch v epizodě: „A Son for a Son“
1966 Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál) – člen posádky v epizodě:“The Lost Bomb“
1966 Dr. Kildare (TV seriál) – Jaime Angel
1965 Ride in the Whirlwind (producent, scénář) – Wes
1964 Back Door to Hell – Burnett
1964 Flight to Fury (scénář) – Jay Wickham
1964 Ensign Pulver – Dolan
1963 Hrůza /The Terror/ (režisér) – Andre Duvalier
1963 The Raven – Rexford Bedlo
1963 Thunder Island (scénář)
1963 Divorce Court (TV seriál)
1962 Hawaiian Eye (TV seriál) – Tony Morgan v epizodě: „Total Eclipse“
1962 The Broken Land – Will Brocious
1961 Bronco (TV seriál) – Bob Doolin v epizodě: „The Equalizer“
1961 Tales of Wells Fargo (TV seriál) v epizodě: „The Washburn Girl“
1960 Mr. Lucky (TV seriál) – Martin v epizodě: „Operation Fortuna“
1960 The Wild Ride – Johnny Varron
1960 Studs Lonigan – Weary Reilly
1960 Too Soon to Love – Buddy
1960 Malý obchod hrůzy /The Little Shop of Horrors/ – Wilbur Force
1958 The Cry Baby Killer – Jimmy Wallace
1958 Sea Hunt (TV seriál) v epizodě: „Round Up“